De zomermaanden staan vaak synoniem voor een lekker stukje vlees op de barbecue. Wat is echter het geheim om vlees goed te bakken? We overlopen samen alle elementen om een gezellig, risicovrij en vooral heerlijk etentje te garanderen!

De voorbereiding

Als je vlees klaarmaakt op de barbecue, is het belangrijk dat je voor én na het bakken je handen goed wast.

Reinig ook telkens de messen, snijplanken, ander keukenmateriaal en oppervlakken die je gebruikt.

Barbecue: houd je van perfect gebakken vlees? Wij ook!

Het bakken

Bij barbecueën is het een kunst om het bakproces onder controle te houden. Het allerbelangrijkste is dat gehakt, rollades en kip goed doorbakken zijn en dat de vleeswaren tot minstens 60 °C worden verwarmd. Vanaf die temperatuur worden de meeste gevaarlijke micro-organismen immers gedood.

Begin pas te bakken wanneer de houtskool roodgloeiend is en bedekt is met een wit dun aslaagje.

Gehakt

Houd voor gehakt op de barbecue rekening met deze twee regels:

  • Doorbak producten op basis van  gehakt zoals hamburgers en  worsten altijd goed: ze kunnen immers bacteriën bevatten doordat er meerdere vleessoorten worden gemengd.

  • Zorg er ook voor dat het gehakt meteen bereid wordt, van zodra je het uit de koelkast haalt.

Kip

Ook bij kip is het belangrijk om het vlees goed te bakken. Bekende bacteriën als Salmonella en Campylobacter bevinden zich vaak op het vlees, en niet erin. Problemen ontstaan wanneer je zowel met rauw als gebakken vlees bezig bent. Een ander risico zijn kruisbesmettingen, bijvoorbeeld wanneer je hetzelfde mes gebruikt om rauw en gebakken vlees en groenten te snijden.

Gaar of niet?

Als de roze kleur verdwenen is en het sap dat eruit komt helder is wanneer je erin prikt, dan is het etenstijd

Let wel op: schijn kan bedriegen. Vlees dat verschroeid is langs buiten, is daarom nog niet gaar vanbinnen.

Iedereen voldaan: wat nu?

Laat het eten na de maaltijd niet te lang op tafel staan. Je zet alles beter in de koelkast. Als het eten lange tijd buiten heeft gestaan, is het soms zelfs beter om het weg te gooien.

Zomerse warmte: de risico's

De warmere zomerse temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen. Zeker als je lekkere vleesbereidingen voorzien hebt voor op de barbecue.

Houd er rekening mee dat ongewenste gasten zoals insecten maar wat graag meegenieten van je barbecue. Zorg er dus voor dat je alles goed afdekt!

Vermijd listeriose

Listeriose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Listeria monocytogenes. Hoe zwakker je afweersysteem, hoe gevoeliger je bent voor deze bacterie die heel wat schade kan aanrichten. Vooral kinderen, senioren en zwangere vrouwen moeten opletten.

Houd je dus aan de volgende regels om Listeria geen enkele kans te geven.

  • Bewaar producten die gekoeld moeten worden, altijd in de koelkast. Op die manier ga je de groei van de bacteriën tegen.
  • Bak vlees voldoende (of warm het voldoende weer op) om de bacteriën te doden.
  • Spring niet lichtzinnig om met de houdbaarheid: houd je aan de vermelde datums en consumeer producten zo snel mogelijk na opening.

Nu de bereiding van vlees geen geheimen meer voor je heeft, wensen we je een heerlijke barbecue in alle veiligheid.

Eet smakelijk!

quelques trucs et astuces pour le réussir son barbecue
Vous voulez un super barbecue ? Nous aussi !
Les beaux jours sont là ! Qui n’aime pas se réunir autour de la table pour un bon barbecue ? Voici quelques
Plus d'infos
La conservation des aliments
Vous aimez les barbecues sans accroche ? Nous aussi !
Un barbecue, ça s’organise ! Viandes, saucisses, poissons, plats préparés: nous avons rassemblé les réponses aux questions que vous vous posez
Plus d'infos
Un barbecue n’est pas un barbecue sans ses accompagnements
Vous aimez les barbecues bien garnis ? Nous aussi !
Un barbecue n’est pas un barbecue sans ses accompagnements. On vous propose un tour d’horizon des trucs et astuces pour
Plus d'infos
C’est quoi la chaîne du froid
Barbecue : vous voulez respecter la chaîne du froid ? Nous aussi !
On a tous entendu parler de la chaîne du froid. C’est d’autant plus important dans un barbecue où l’on utilise
Plus d'infos
Tweet
Share
Pin
Share