Onze aardappelen en onze frieten: streekproducten om trots op te zijn. Aardappelen en frieten van kwaliteit die je in alle veiligheid kunt eten, dat is iets waar België in uitblinkt! We vertellen u meer.

De Belgische aardappel in cijfers

De aardappel is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur van levensgenieters! Vandaag telt ons land 10.500 aardappelproducenten die zo’n dertig variëteiten telen op ruim 78.000 hectare grond. In 2019 werd in ons land 4,03 miljoen ton aardappelen geoogst. Een record!

Het is een bekend feit: Belgen zijn dol op aardappelen. We zetten ze minstens een keer per week op tafel. Elk jaar eten we gemiddeld 6 à 7 kg aardappelen per persoon.

Ook buiten ons land zijn aardappelen in trek. Ons land is een kampioen als het gaat om de aardappelexport: we zijn de 20ste exporteur wereldwijd en de 7de in Europa.

U wilt er een patat op geven? Wij ook.

Variëteiten: van alles wat!

Bij ons worden tal van aardappelvariëteiten geteeld, elk met hun eigen kenmerken. Enkele voorbeelden.

  • Bintje: de bekendste aardappel. Met zijn bloemige, zachte textuur is deze variëteit ideaal voor frieten en puree;
  • Charlotte: perfect voor salades dankzij de stevige textuur en de gladde schil;
  • Franceline: een zeer smakelijke variëteit met vastkokend vlees en een rode kleur. Ideaal om te stomen;
  • Krieltje: een kleine aardappel voor in de oven, op de barbecue of in de koekenpan;
  • Nicola: ovaal van vorm, geel van kleur en stevig van textuur. Perfect voor in salades of om felgekleurde frieten van te maken.

De voedingswaarde van aardappelen

De aardappel is een groente die rijk is aan koolhydraten, kalium, magnesium en voedingsvezels. Hij bevat bovendien ook heel wat vitamines en mineralen. In combinatie met een gevarieerd voedingspatroon draagt de aardappel dus bij aan een evenwichtige voeding.

Steun voor de aardappel

De coronaviruspandemie laat zijn sporen na: de export van onze aardappelen lijdt eronder. Met overschotten tot gevolg. Ook de export van onze diepvriesfrieten is erdoor vertraagd.

Normaal gesproken gaat maar liefst 85% van onze productie naar het buitenland, want onze frieten zijn wereldberoemd. Denk ook aan de gesloten restaurants en aan de op halve kracht draaiende frietkoten. En daar komt nog bij dat deze zomer heel wat feesten en festivals zijn uitgesteld - en juist op zulke evenementen worden heel wat frieten gegeten ... Kortom, dit is een zwart jaar voor onze aardappelen. Gelukkig zijn er meerdere innovatieve initiatieven opgezet om het verlies te beperken.

Veilig aardappelen eten

Voordat een aardappel op uw bord (of in uw puntzak) belandt, heeft het FAVV toegezien op de veiligheid van de zaden en pootaardappelen. Want de koningin van onze keuken kan te kampen krijgen met bacteriën, nematoden en virussen. Om dat te vermijden, worden fytosanitaire inspecties uitgevoerd voor de gezondheid van ons allemaal!

Van de pootaardappel tot het eindproduct: het FAVV ziet erop toe dat de aardappel in goede gezondheid blijft en dat hij voldoet aan de normen. Zo blijft de consument beschermd.

Ook in 2020 houden we de friet in ere!

Als we alle frituren in ons land bij elkaar optellen - 2.900 in Vlaanderen, 1.500 in Wallonië en 300 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - dan komen we uit op 4.700 frituren. Dat betekent een “frietkot” per 6,5 km2.

Zoals we al aangaven, hebben onze aardappelboeren en onze beroemde frietkoten het moeilijk. Om ze overeind te houden, staat ons één ding te doen: kwaliteitsfrieten eten. Om dat mogelijk te maken, verdeelt het FAVV een volledige autocontrolegids voor frituren (waarin overigens iedereen nuttige praktische informatie kan vinden).

Kent u het geheim voor perfect gebakken frieten?

Frieten voorbereiden en bakken

Hebt u gekozen voor voorgesneden en voorgebakken voorverpakte frieten, volg dan de bewaar- en bereidingsaanwijzingen op de verpakking.

Maakt u uw frieten zelf? Bravo!

Kies frietaardappelen (dit staat op de verpakking vermeld), want die bevatten minder suikers. Bewaar ze bij een temperatuur van minder dan 6°C. Snijd ze bij voorkeur in grote stukken. Dat is niet alleen lekkerder, maar er ontstaat bij de bereiding dan ook minder acrylamide. Zijn de frieten eenmaal gesneden, blancheer ze dan in heet water. Voordat ze nu worden gefrituurd, laat u ze eerst even uitlekken en drogen!

Is de frituurpan klaar? Bak de frieten op 175°C tot ze een goudgele kleur krijgen. Bak niet te veel frieten tegelijk, want daardoor daalt de temperatuur van de olie. De olie moet regelmatig worden ververst (gemiddeld na 10 bakbeurten) en de temperatuur mag niet hoger zijn dan 175°C.

Bakt u uw frieten liever 2 keer, bak ze dan eerst op 160°C en daarna op 175°C. Laat de frieten na het bakken uitlekken, breng ze op smaak en … geniet!

Een laatste tip: hoe u uw frieten ook het liefst hebt - met de hand gesneden of uit de diepvries - zorg dat de hoeveelheid acrylamide beperkt blijft. Dit is een contaminant die schadelijk is voor de gezondheid en waar het FAVV nauwkeurig toezicht op houdt. Volg hier al onze slimme tips voor perfect gebakken frieten!

C’est quoi la chaîne du froid
Barbecue : vous voulez respecter la chaîne du froid ? Nous aussi !
On a tous entendu parler de la chaîne du froid. C’est d’autant plus important dans un barbecue où l’on utilise
Plus d'infos
quelques trucs et astuces pour le réussir son barbecue
Vous voulez un super barbecue ? Nous aussi !
Les beaux jours sont là ! Qui n’aime pas se réunir autour de la table pour un bon barbecue ? Voici quelques
Plus d'infos
vous voulez une viande cuite à la perfection ?
Barbecue : vous voulez une viande cuite à la perfection ? Nous aussi !
Viande et barbecue sont indissociables l’été. Quel est le secret d’une cuisson de viande réussie ? Nous faisons le tour de
Plus d'infos
Pourquoi séparer les aliments pour le barbecue ?
Vous voulez un barbecue zéro soucis ? Nous aussi !
Entre les viandes, les volailles, les poissons et les accompagnements, voici un bref rappel des règles de base en cuisine
Plus d'infos
Tweet
Share
Pin
Share